[O1] Trzęsący się silnik na wolnych obrotach - 1.8T AGU+LPG
Witajcie,
od niecałych dwóch tygodni mam problem z moją Octavią - otóż silnik zaczyna się trząść na wolnych obrotach (np. czekając na zielone światło na skrzyżowaniu). Początkowo problem ten miał miejsce tylko na jeździe na LPG, po przełączeniu na benzynę wszystko wracało do normy. Jednakże od 2-3 dni problem zaczyna się pojawiać także na benzynie (jednak nie tak mocno jak na LPG). Auto było podłączane pod komputer i żadnych błędów nie pokazało. Byłem u gościa, który zakładał mi instalację i twierdzi, że z nią jest wszystko w porządku i proponuje sprawdzić świece.
Jednak wyczytałem, że świece nie muszą rozwiązać tego problemu.
Czy ktoś z Was miał taki problem i mógłby się podzielić spostrzeżeniami? Albo ktoś po prostu wie co to, u licha, jest?
Bardzo proszę o odpowiedź,
zasmucony czornymich.
Dałem skrzydłom odpocząć,
Jednocześnie stopą dotykając znów brudnej ziemi.
Bartek.K, wujamateo, hardkor - dzięki bardzo za odpowiedzi. Przewody i świece wydają się być dobre, sprawne. Cewek nie sprawdzałem podaną metodą, bo jak kumpel mechanik zajrzał do silnika, to okazało się, że jest pęknięta jakaś rura odpowietrzająca i wąż, który idzie do kolektora ssącego. Jutro będę wymieniał te części i zobaczymy czy problem zniknął
Dałem skrzydłom odpocząć,
Jednocześnie stopą dotykając znów brudnej ziemi.
Komentarz